Voorbeschouwing burenruzie Chili – Peru, El Clásico del Pacífico

De nacht van maandag op dinsdag wordt de eerste halve finale gespeeld tussen gastland Chili en buurland Peru, ook wel  “el Clásico del Pacífico”. De aftrap in Santiago is 30 juni om 1:30 in de nacht.  De landen speelden tot op heden 76 keer tegen elkaar, te beginnen met een wedstrijd in de strijd om de Copa America 1935 in Lima Peru. Peru won die wedstrijd met 1-0.

De nationale teams van Chili en Peru speelden voor het laatst tegen elkaar in 2014 in een vriendschappelijke wedstrijd in Valparaiso Chili, uitslag 3-0 in het voordeel van Chili. Peru presteert in de Copa Amerika aanmerkelijk beter dan over het totaal aantal gespeelde wedstrijden. Ook op de laatste Copa Amerika 2011 speelden de landen tegen elkaar, Chili won die wedstrijd met 1-0.

Competitie Totaal
gespeeld
Winst
Chili
Gelijk Winst
Peru
WK-kwalificatie 17 9 2 6
Copa América 19 7 6 6
Pan-Amerikaans kampioenschap 2 1 1 0
Vriendschappelijk 38 24 5 9
Totaal 76 41 14 21

Juridische strijd om oorsprong Pisco 
Pisco is een sterke drank die wordt gedestilleerd uit druiven. Peruaanse en Chileense producenten zijn verwikkeld in een langdurige juridische strijd om het recht om de drank onder de naam “pisco” te produceren. Pisco Sour is een populaire cocktail op basis van Pisco.

Het is niet met zekerheid te zeggen waar Pisco oorspronkelijk vandaan komt. De stad Pisco en de provincie Pisco liggen in Peru. In de Valle de Elqui in Chili ligt een dorp dat ook Pisco heet, de oorspronkelijke naam van dit dorp was echter Las Gredas. Later werd dit gewijzigd in La Unión en in 1936 werd de naam in Pisco Elqui gewijzigd om de Chileense claim op de naam Pisco kracht bij te zetten.

In 2013 heeft de Europese Commissie Peru erkend als het land van de oorsprong van Pisco.

piscosour

Pisco Sour is een cocktail, zowel Peru als Chili beweren dat deze cocktail uit hun land stamt. De cocktail is een mengsel van Pisco gemengd met limoensap en rietsuikerstroop met daar bovenop een laagje geklopt eiwit. Verhoudingen van het recept: 3-2-1, 3 delen Pisco, 2 delen rietsuikerstroop en 1 deel limoensap.

Naast Pisco zijn er nog vele andere gerechte waar over wordt geruzied zoals Ceviche, Suspiro de la Limena, Chili-Moya, Tres-Leches, La Causa, etc.

Hoe dan ook, wij hopen op spektakel bij de eerst halve finale tussen Chili en Peru.

Bron: delen van dit artikel is gebaseerd op informatie van Wikipedia

One thought on “Voorbeschouwing burenruzie Chili – Peru, El Clásico del Pacífico

  1. Pingback: Aftrap 1:30 am Chili – Peru; Orakel ‘La Teta Teresa’ voorspelt… | Copa America - nieuws over de Copa America

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s