De ultieme Zuid-Amerikaanse voetbalgekte begint!

copa_america_2011_logo

De wedstrijd tussen Argentinië en Bolivia van de komende nacht (2:45 AM CEST) , zal de 43e editie van de Copa America doen  starten. Zoals we weten is Argentinië, dat al 18 jaren wacht op een nieuwe continentale titel, ditmaal de gastheer van het kampioenschap.
De eerste Copa America werd ook al in Argentinië gehouden, en dat toernooi werd in 1916 door Uruguay gewonnen. Overigens, de Uruguayanen wonnen ook het eerste WK in 1930
Wanneer we naar het aantal titels kijken, zien we dat Uruguay en Argentinië de meest succesvolle teams zijn, met 14 titels elk. Brazilië ligt ver achter met acht titels, Paraguay en Peru hebben de titel 2 maal binnegesleept, en de landen met 1 titel zijn Bolivia en Colombia. De reden voor de "slechte" prestaties van
Brazilië liggen in het feit, dat dit land in de laatste twintig jaar de Copa America pas serieus begon te nemen. Over het algemeen werden voordien niet de sterkste formaties gestuurd.

De oudste voetbalcompetitie voor landenteams
ter wereld zal ook dit jaar, naast de gebruikelijke tien Zuid-Amerikaanse teams, twee gasten herbergen: Mexico en Costa Rica. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat, i.p.v. Costa Rica, Japan zou meedoen,  maar vanwege de verwoestende aardbeving en de tsunami-ramp, waardoor het land zwaar gehavend werd, heeft Japan zich uiteindelijk teruggetrokken. Mexico heeft na het behalen van de Gold Cup, vorige week, de hoofdmacht met vakantie gestuurd, en zal daarom met het Olympisch U-23 team aan de Copa America meedoen.  Het team zal echter wel, als resultaat van een selectieprocedure, met 5 senioren versterkt zijn.

De Copa America zal gespeeld worden in acht steden:Jujuy, Salta, Córdoba, San Juan, Mendoza, Santa Fé, La Plata en Buenos Aires. Interessant is, dat er in de hoofdstad Buenos Aires slechts 1 wedstrijd gespeeld zal worden, en wel de belangrijkste wedstrijd van het kampioenschap, de finale in het "El Monumental" stadion.

De teams zijn verdeeld in drie groepen met vier teams elk. Na de groepswedstrijden zullen de 2 beste teams per groep samen met de 2 beste nummers 3, naar de kwart-finales overgaan. De details van de groepen kunnen je hier vinden: http://www.copaamerica.nl/pages/speelschema

Brazilië verdedigt de titel, maar de meeste voetbalkenners tippen de gastheren, onder leiding van Lionel Messi, als uiteindelijke winnaar. Saillant detail is, dat Brazilië in de finale van de vorige Copa America (2007) met een klinkende overwinning (3-0) de Argentijnen opzij schoof.
Al met al, zou dit een zeer vermakelijk
kampioenschap kunnen worden, aangezien de teams uitpullen van de sterren, die naar verwachting voor een groots toermooi zullen zorgen (mits ze niet te vermoeid zijn na een lang seizoen volgend op het WK van 2010).
De "Gauchos" zijn op volle oorlogssterkte, want naast Messi, zijn ook Carlos Tevez, Sergio Aguero en Javier Pastore van de partij.
Brazilië zal aantreden met het nieuwe "wonder" Neymar, Alexandre Pato en Robinho. Falcao Garcia, Fredy Guarin en Abel Aguilar zullen Colombia aan zeges moeten helpen, terwijl de Uruguayanen het aanvallende trio Suarez – Forlan – Cavani kunnen inzetten, om een goed gevolg aan de 4de plaats op het WK 2010 te kunnen geven. Een hoge plaatsering is ook de hoop van de Chilenen, in wiens gelederen de nieuwe ster, Alexis Sanchez, speelt.


>>>   Volg ons ook na de Copa America 2011 voor meer voetbalnieuws omtrent het voetbal in Zuid-Amerika:
http://www.vzam.nl   <<<

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s